Čajevi

po strani
Filtriraj
Resetujte filtere
Brend
POSEBNA PONUDA
Prikažite više
Cena
fructus
3 proizvoda
Sačuvano u omiljne
Čajevi 31565
Filter kesicu prelijte sa 2dl ključale vode. Ostavite da stoji 5 minuta. Izvadite filte...
ČAJ JABUKA/CIMET FILTER
219,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Čajevi 31564
Filter kesicu izvadite iz aroma omotača, stavite u posudu, prelijte sa 2dl ključale vod...
ČAJ BRUSNICA 51% FILTER
270,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Čajevi 46131
Filter kesicu izvadite iz aroma omotača, stavite u posudu, prelijte sa 2dl ključale vod...
ČAJ ĐUMBIR/LIMUN FILTER
270,00 RSD
Pročitajte

Čajevi

Najraniji pokazatelji i dokazi konzumacije čajeva potiči iz Kine iz perioda oko 200 godine pre nove ere. Kina predstavlja prapostojbinu čaja i njegove kulture ispijanja koja se prvo proširila na susedne zemlje, a kasnije i na ceo svet.

Čaj danas predstavlja napitak koji se konzumira u celom svetu. To je pre svega piće koje osvežava ali ima i lekovita svojstva. I baš zbog tih svojih osobina  mnogi ispijanje čaja vezuju za prehlade, bolesti. Istina je da konzumacija čaja blagodetno utiče na sprečavanje određenih upala i oboljenja, ali i može da deluje preventivno u lečenju mnogih bolesti. Da bi se iskoristile sve pogodnosti koje ispijanje čajeva pruža neophodno je da ih, pre svega, pravilno pripremimo, a onda i pravilno konzumiramo.

U opštem smislu ukoliko se gleda sam sastav čajeva oni se mogu podeliti na jednokomponentne, dvokomponentne, višekomponentne. U sastav jednokomponentnih čajeva ulazi samo jedna vrsta bilja. Na primer u takvu vrstu čajeva spada čaj od nane, čaj od kamilice, čaj od koprive i slično. U njihov sastav ulaze osušeni delovi biljaka, nadzemni i podzemni, kao što su: list, cvet, plod, koren, kora, seme. Višekomponentne čajeve čini mešavina dve ili više biljnih vrsta tj., delova tih biljaka najčešće sakupljanih na određenom geografskom području. U našim krajevima najpoznatiji čajevi te vrste su rtanjski čaj, staroplaninski čaj, fruškogorski čaj.

Ukoliko ste zdravi i umereno konzumirate čaj verovatno  nećete imati nikakvih tegoba ili posledica. Ali i sa konzumacijom čaja treba biti oprezan, naročito ukoliko je ustanovljeno da određena vrsta čaja inhibira ili potpuno poništava delovanje terapije lekovima  koju trenutno uzimate. Svakako se treba konsultovati sa lekarom i farmaceutom, naročito kada su neke specifičnije vrste biljaka u pitanju.

Čaj od nane- nana  je oduvek bila poznata kao lekovita biljka. Čaj od nane povoljno utiče na organe za varenje te konzumacija  se preporučuje posle obilnih obroka. On povoljno utiče na funkciju jetre, žučne kese i želuca. Odličan je za ublažavanje migrena i menstrualnih bolova. Čaj od nane se priprema tako što se osušeni delovi biljke preliju vrelom vodom. Ne ključalom, nego vrelom vodom. Tako potopljen bi trebao da ostane nekih desetak minuta. Pije se topao i po mogućstvu nezaslađen.

Čaj od kamilice- ovaj čaj povoljno deluje na sve vrste gastritičnih tegoba, želudačne probleme i reguliše probavu. Ublažava menstrualne tegobe i ima antimikrobna svojstva. Priprema se tako što dve pune supene kašike osušenih cvetova kamilice prelijemo sa 2 decilitara ključale vode. Poklopi se i stavi da stoji oko pola sata. Konzumira se topao i po mogućstvu nezaslađen. Za poboljšanje apetita pije se hladan nezaslađen čaj od kamilice pola sata pre obroka.

Čaj od koprive- kopriva se odlično pokazala  protiv bolesti bešike, mokraćnih kanala i bubrega. Takođe je veoma učinkovita u borbi protiv malokrvnosti. Čaj se priprema tako što se puna supena kašika sušene koprive prelije sa 2 decilitara ključale vode i ostavi da odstoji oko dva minuta. Kada ga procedite, ostavite čaj da se prohladi. Pije se topao do umereno topao.

Čaj od žalfije- ovaj čaj može da se koristi na više načina. Može da se pije , ali može da se koristi i za ispiranje usne duplje. Ukoliko imate upali desni ispiranje usta čajem od žalfije može da vam pomogne. Žalfija je dobar antiseptik, sedativ i odlično sredstvo za borbu protiv bakterija. Žalfija je odlična u borbi proti dijabetese i sprečava bolesti srca. Čaj od žalfije se priprema tako što jednu kašiku žalfije stavite u 2 decilitara vrele vode i ostavite da ključa oko tri minuta. Posle toga sklonite čaj sa vatre i ostavite da odstoji još desetak minuta. Pije se proceđen i svež.

Čaj od lipe- lipa predstavlja biljku koja je lek i prevencija mnogih bolesti. Čaj od lipe jača imunitet i ima blagotvoran uticaj na kardio-vaskularni sistem. Smanjuje nervozu i napetost i učinkovit je u ublažavanju simptoma menopauze. Leči malokrvnost, pročišćava krv i bubrege. Kafena kašičica lipe se prelije sa 2 decilitara vrele vode. Čaj se pije dva puta dnevno sveže pripremljen. Dobro je da se popije pred spavanje jer ima opuštajuće i umirujuće dejstvo.

Poznavaoci čajeva preporučuju da se čaj pije iz malih šoljica, i konzumira u malim gutljajima. Kako bi iskoristili sve blagodeti čaja treba ga piti nezaslađen. Ako morate da ga zasladite, neka ti bude medom. U zavisnosti od vrste meda, kada se doda u čaj, može da promeni ukus. No njegova lekovita svojstva se neće izgubiti. Med dodajte čaju tek kada se prohladi i koristite drvenu kašičicu.