Dijabetes

po strani
Filtriraj
Resetujte filtere
Brend
Prikažite više
POSEBNA PONUDA
Prikažite više
Cena
esi-spa
1 proizvoda
Sačuvano u omiljne
Klinički testiran dijetetski suplement (dodatak ishrani) sa ekstraktima gorke tikvice, ...
NOGLIC 30 tableta
806,40 RSD
Pročitajte

Dijabetes

Glukoza predstavlja šećer, jedan od osnovnih izvora energije koji je potreban za pravilno funkcionisanje organizma. On se iz hrane izdvaja i oslobađa u toku procesa varenja pa se preko tankog creva prenosi u krvotok do ćelija. Ali glukoza kao takva ne može sama da uđe u ćelije. Neophodan joj je prenosnik, insulin. Prilikom nedostatka insulina ćelije bukvalno ostaju bez energije neophodne za život.

Insulin predstavlja hormon koji se sintetiše u pankreasu i neophodan je za transport i ulazak glukoze u same ćelije. Posle svakog obroka nivo glukoze u organizmu raste, a kao odgovor tela na taj proces pankreas luči insulin koji će omogućiti ćelijama da iskoriste glukozu kao izvor energije. Kada se  nivo šećera u krvi izreguliše lučenje insulina prestaje.

Šta je dijabetes?

Dijabetes melitus ili u narodu poznatija kao šećerna bolest ili sam jednostavno dijabetes predstavlja poremećaj u organizmu pri kome dolazi do povećanja nivoa šećera u krvi. Tačan uzrok pojave dijabetesa se ne može sa sigurnošću utvrditi. Prema svim sprovedenim istraživanjima i posmatranjima može se govoriti samo o faktorima rizika koji mogu kod pojedinih ljudi da povećaju verovatnoću pojave dijabetesa u nekom trenutku života.

Dijabetes može da nastane na dva načina. Kada pankreas iz nekog razloga ne luči dovoljno insulina javlja se šećerna bolest i ona se označava kao dijabetes TIP 1. Ukoliko ćelije u određenom organizmu nisu u stanju da pravilno reaguju na izlučeni insulin i preuzmu glukozu iz krvi nastaje dijabetes TIP 2.

Dijabetes TIP 1 najčešće se sreće kod mlađih ljudi. Uzroci nastajanja ovog tipa šećerne bolesti još uvek nisu u potpunosti razjašnjeni ali se za uzročnike najčešće okrivljuju virusne infekcije virusima koji imaju sklonost ka vezivanju za ćelije pankreasa i deluju kako bi ih uništile. Postojanje nekih od autoimunih bolesti u organizmu takođe mogu da budu okidač nastajanja ovog tipa dijabetesa. Organizam obolelih od određenih vrsta autoimunih bolesti ćelije pankreasa prepoznaje kao strano telo i alarmiraju organizam na odbranu od istih. Iznenadan i intenzivan stres pokazao se kao veoma čest okidač pojave dijabetesa tipa 1 kod zdravih osoba koje nemaju nikakvu istoriju bolesti. Svako veliko i nepovratno oštećenje pankreasa može dovesti do pojave ove vrste šećerne bolesti. Ovaj tip dijabetesa se leči i stavlja pod kontrolu nadoknadom insulina i regulisanjem ishrane kao i uzimanjem specifičnih vrsta suplemenata.

Dijabetes TIP 2 javlja se u organizmima u kojima ćelije nisu u stanju da na pravi način prepoznaju i odreaguju na izlučeni insulin. U tim slučajevima ćelija nije u stanju da preuzme glukozu  iz krvi i ostaje bez energije neophodne za funkcionisanje. Ovom tipu šećerne bolesti veoma često prethode dugotrajni poremećaj praćeni kratkotrajnim posledicama. Ovakvo stanje naziva se predijabetes i sve dok je organizam u ovakvom stanju nivo glukoze u krvi je blizu gornje granice ili blago povišen. Faktori rizika koji se povezuju sa pojavom dijabetesa tipa 2 su:

∙ Gojaznost- rizik pojave dijabetesa tipa dva imaju osobe sa obdominalnim ili muškim tipom gojaznosti. Masno tkivo je kod ovako gojaznih osoba neravnomerno raspoređeno i nalazi se u predelu stomaka.

∙ Genetsko nasleđe- nasledni faktor igra veoma veliku ulogu. Osobe koje u porodičnom stablu imaju istoriju oboljevana od dijabetesa svakako su pod većim rizikom.

∙ Ishrana- savremen čovek veoma često ne vodi dovoljno računa o ishrani. Ishrana bogata belim šećerom i industrijski prerađenim namirnicama kao i prekomerno zaslađeni i napici i sokovi dovode do poremećaja metabolizma glukoze. Obroci sastavljeni od ovakvog tipa namirnica prilikom konzumacije dovode do naglog skoka insulina u krvi da bi veoma brzo došlo do naglog pada insulina u krvi. Taj osećaj izaziva lažni  osećaj gladi i osoba poseže za slatkišima. Prilikom unosa slatkiša nivo insulina u organizmu će ponovo da skoči i naglo da padne. Osobi koja praktikuje ovakav način ishrane veoma brzo poremetiće se metabolizam insulina u krvi te njeno pravilno i normalno korišćenje od strane ćelija.

∙ Fizička aktivnost- smanjena fizička aktivnost u kombinaciji da nezdravom ishranom u velikoj meri povećava rizik za pojavu dijabetesa. Redovna fizička aktivnost prilagođena stanju organizma i godinama u velikoj meri smanjuje rizik.

Od faktora koji povećavaju pojavu dijabetesa tu su još i : uzrast, tačnije starosna dob osobe, poremećaj sna, pojava gestacionog dijabetesa u trudnoći, sindrom policističnih jajnika i slično.

Lečenju dijabetesa tipa 2 pristupa se promenom načina ishrane, stila i načina života. Uz ove mere uz konsultaciju sa lekarima specijalistima uključuje se  terapija lekovima i suplementima na bazi hroma ili nekog drugog mikronutritijenta specijalizovanog za regulisanje šećera u krvi.

Zašto je hrom važan?

Hrom predstavlja izuzetno važan mikronutritijent koji je direktno povezan sa dijabetesom. Ljudi ga u organizam unose hranom. Sprovedenim studijama ustanovljena je direktna povezanost unosa hroma i rizika pojave dijabetesa. Hrom predstavlja element koji zajedno sa insulinom učestvuje u samom transportu šećera kroz krv do ćelija i povećava njegovu senzitivnost. On takođe utiče i na metabolizam masti, tačnije holesterola te i na taj način doprinosi boljem metaboličkom stanju celokupnog organizma. Hrana koja u sebi sadrži hrom: jaja, pivski kvasac, ceralije, živinsko meso i slično. Ali veoma često neophodno je uz takvu ishranu uz prethodnu konsultaciju sa lekarom ili farmaceutom uzeti i suplemente na bazi hroma.