Holesterol i trigliceridi

po strani
Filtriraj
Resetujte filtere
Brend
Prikažite više
POSEBNA PONUDA
Prikažite više
Cena
esi-spa
1 proizvoda
Sačuvano u omiljne
OMEGACTIVE ® je dijetetski suplement (dodatak ishrani) na bazi nezasićenih masnih k...
OMEGACTIVE 120 kapsula
2.250,00 RSD
Pročitajte

Holesterol i trigliceridi

Da li bi trebalo povesti računa o količini masti koju unosimo u organizam bez obzira na godine i starost? Da, svakako bi trebalo. Osim što ćete na taj način držati holesterol i trigliceride u granicama normale stvorićete, obezbediće te sebi optimalan unos i svih ostalih hranjivih materija.

Šta predstavljaju holesterol i trigliceridi?

Najjednostavnije rečeno trigliceridi i holesterol predstavljaju dve različite vrste masnoće koje se mogu naći u organizmu. Bez njih ne bi bilo ni života.

Holesterol predstavlja osnovni gradivni sastojak svake žive ćelije tačnije on ulazi u sastav svih ćelijskih i unutarćelijskih membrana. U određenim delovima organizma holesterol ima i specifične uloge kao što su:

∙ U ćelijama jetre iz holesterola nastaje žučna kiselina koja se dalje izlučuje u creva. Bez prisustva žučne kiseline u crvenom sistemu nema normalnog varenja hrane

∙ Holesterol sintetiše hormone u kori nadbubrežne žlezde, ali učestvuje u sintezi i estrogena i testosterona u polnim žlezdama

∙ Ona takođe učestvuje u transportu vitamina koji se rastvaraju u mastima kao što su vitamini A, E, D, K

Kada organizmu duže vreme nedostaje  holesterol može doći prvenstveno do oštećenja jetre. Takođe smanjuje se moć koncentracije i pamćenja te može doći do smanjenja količine vitamina za čiji transport je zadužen holesterol.

Postoje dva izvora holesterola. Jedan je ljudski organizam koji ima mogućnost da ga sintetiše, a drugi izvor predstavlja hrana kao što su meso, jaja, mleko.

Holesterol nema mogućnost rastvaranja u vodi, odnosno u krvi i iz tog razloga postoje supstance koje pomažu pri transportu. Ona se proizvodi u jetri i zovu se lipoproteini. Dva glavna oblika lipoproteina su lipoproteini niske gustine (LDL) i lipoproteini visoke gustine (LDH). Ukoliko u organizmu imate višak holesterola koji nosi lipoprotein niske gustine (LDL) to nije dobro. U tom slučaju imate visok holesterol i morali bi da pristupite detaljnijim laboratorijskim analizama i adekvatnom lečenju.

Trigliceridi takođe predstavljaju masti koje su neophodne za život ljudskog organizma. Kao i holesterol i trigliceridi se moraju održavati u normalnim okvirima vrednosti.

Trigliceridi pre svega u organizmu imaju ulogu kao izvor energije, odnosno pogonsko gorivo za rad ćelija i tkiva. Zbog svoje mogućnosti da se skladište  masnom tkivu oni predstavljaju odličan izvor energije kada, u toku dana ne unesemo dovoljno hranjivih materija. U trenucima gladovanja, organizam sopstvenim sintetisanim enzimima može da razgradi trigliceride i pretvori ih u glukozu koja će se iskoristiti za stvaranje energije. Sa druge strane, ukoliko u organizam unosimo previše ugljenih hidrata, one se pod dejstvom reverzibilnih enzima pretvaraju u masti i deponuju u organizmu u vidu masnog tkiva kao telesna mast, svima poznatija kao salo.  

Osnovni izvori triglicerida predstavlja:

∙ Ljudski organizam- on ima sposobnost da iz trenutnih zaliha ugljenih hidrata koji su uneti hranom sintetiše trigliceride. Ljudi jedenjem unose u svoj organizam različite vrste hranjivih materija koje se pretvaraju u energiju neophodnu za život i funkcionisanje organizma. Ukoliko energetska vrednost unete hrane prevazilazi potrebe određenog organizma, sav uneti višak se pretvara u trigliceride. Trigliceridi će kasnije kroz krvotok biti transportovani i deponovani kao masno tkivo i biće iskorišćeni u trenucima kada organizmu bude nedostajalo ponestalo energije. Ovo u stvari znači da će se kompletan višak ugljenih hidrata unetih u organizam pretvoriti u trigliceride.

∙ Drugi izvor triglicerida predstavlja hrana koju unosimo. Najbolji primer je maslac koji u sebi sadrži čiste trigliceride. Na spisku su još i biljna ulja, biljne i životinjske masti. Ukoliko konzumirate hranu koja je bogata zasićenim masnim kiselinama u velikom ste riziku da obolite od viška triglicerida u krvi. Ukoliko nalazi krvne slike pokažu visok nivo triglicerida u krvi iz ishrane se na određeno vreme izbacuju namirnice bogate mastima i ugljenim hidratima.

Kako se smanjuje nivo hlesterola i triglicerida u krvi?

Ukoliko nalazi vaše krvne slike pokažu da vam je nivo holesterola i triglicerida premašio gornje granične vrednosti, shodno opštem stanju organizma i godina, morate pristupiti aktivnostima i merama koje će za posledicu imati vraćanje ovih supstanci u normalne opsege.

Ni u kojem slučaju nemojte pristupiti lečenju samostalno. Lekove kao i suplemente i pomoćna sredstva koja se koriste u lečenju i snižavanju visokog nivoa holesterola i triglicerida uzimajte isključivo uz konsultaciju sa svojim lekarom opšte prakse ili lekarom specijalistom.

U određenim slučajevima može da se dogodi da povišen nivo holestorola i triglicerida uspete da smanjite putem regulisanja ishrane i korišćenjem određenih biljnih i nutritivnih suplemenata. Određeni ljudi imaju pozitivna iskustva sa suplementima koji se baziraju na prirodnim ekstraktima:

∙ Belog luka

∙ Ovsenih mekinja

∙ Gloga

∙ Mlevenih lanenih semenki

∙ Astragalusa

Ukoliko se odlučite da svoj visok nivo holesteroa i triglicerida vratite u normalu uzimanjem ovih biljnih i nutritivnih suplemenata obavezno se posavetujte sa svojim lekarom.