Hijaluronska kiselina se stvara u organizmu, a jedan deo unosimo i putem hrane

Hijaluronska kiselina i koliko je bitna našem organizmu

Hijaluronska kiselina je glikozaminoglikan, osnovni sastojak ljudskog tela. To je zapravo dug lanac ugljenih hidrata koji imaju sposobnost da zadrže ogromnu količinu vode. Jedan gram ove supstance u stanju je da za sebe veže čak 6l vode. Zajedno sa kolagenom i elastinom gradi vezivno tkivo i čini sastavni deo hrskavice, zglobova, tetiva… Sastavni je deo strukture kože, dajući joj hidrataciju gipkost i tonus. Vezuje vodu za sebe i zadržava je duboko u slojevima kože. Ima je u očima i jako je bitna za održavanje vlage oka. Takođe je jako bitna komponenta koja daje vlagu nazalnoj, oralnoj i vaginalnoj sluzokoži.

U preparatima Hijaluronska kiselina može biti životinjskog porekla i dobija se iz kreste petla ili kao rezultat biofermentacije (bakterijska biofermentacija). Koristi se za lečenje, kao pomoćno lekovito sredstvo i veliku primenu je našla u kozmetici.

U dermatologiji za lečenje promena na koži poput opekotina (cicatridina sprej), jedna je od supstanci za lečenje suve kože, a u kozmetičkim preparatima zbog hidrantnih svojstava usporava efekat starenja. Tako da je gotovo obavezan sastojak krema sa anti-age efektom. Razlikujemo kreme (Eucerin Hijaluron, LRP Hydraphase) i serume (LRP hydraphase serum, Vichy liftactiv fresh shot, Vichy mineral 89, Eucerin hyaluron-filler + elasticity serum) jer je u serumima obično fragmentisana tj. mnogo manje mase i samim tim ima sposobnost dublje penetracije i hidriranje dubljih slojeva kože. Hijaluronski fileri za popunjavanje bora na licu i vratu, podizanje i popunjavanje jagodica, usana itd.

U oftalmologiji se koristi nakon lakših intervencija i operacija kao i za zaštitu endotela rožnjače, za lečenje suvog oka kao i težih oblika, hronično suvog oka. Može biti sama ili u kombinaciji sa pantenolom radi bolje regeneracije (Hylo-comod, Hylo-gel, Hylo-care, Iridium A, Blue-gel A, Proculin tears, Trium…).

U otorinolaringologiji se koristi u vidu sprejeva za nos da bi se smirila i hidrirala iritirana i suva sluzokoža. Takođe može biti u kombinaciji sa pantenolom. (Hysan sprej baby, Hysan care sprej).

U reumatoligiji se koristi u vidu preparata za oralnu primenu (Joint MD revolution, Dietpharm Hijaluron direct, NOW Hijaluronska kis.) ili u vidu injekcija koje se direktno ubrizgavaju u zglob kolena da bi se povecala pokretljivost i zglob podmazao.

U ginekologiji se koristi u vidu vaginaleta da smiri iritaciju i pospeši epitalizaciju (Cicatridina vag., Ialuna vag., Intimo help vag.).

U stomatologiji je našla veliku primenu. Izuzetno dobre rezultate daje kod upaljene bukalne sluzokože, kod paradentopatije i lepo rešava problem bolnog nicanja zubića (Gengigel gel, sprej, rastvor i baby gel).

Hijaluronska kiselina se stvara u organizmu, a jedan deo unosimo i putem hrane. Hrana bogata Hijaluronom je životinjskog porekla i to delovi gde ima dosta vezivnog tkiva kao što su koža, zglobovi, hrskavica…

Bitno je napomenuti da određeni vitamini i minerali pospešuju stvaranje Hijalurona.

Vitamin C je neophodan za sintezu kolagena. To je jako bitno za naše zglobove, njihovu pokretljivost osobama koje pate od raznih oblika artritisa, za elastičnost i blistav izgled kože. Vitamina C ima dosta u paradajzu, kupusu, karfiolu, južnom voću… Što se tiče suplemenata uvek treba birati preparate sa postepenim oslobađanjem vitamina C tzv. “slow release” ili preparate gde je Vitamin C u obliku Natrijum ascorbata zbog velike iskoristljivosti. Svima je poznato da se deo iskoristi, a veći deo izluči urinom. Ovi preparati omogućavaju da se gotovo sav vitamin C zadrži u organizmu (N.W. vitamina C slow release 500mg, N.W. vitamina C slow release 1000mg, N.W. vitamina C 500mg za žvakanje, NOW Vit. C 1000, Solgar Vitamin C 500mg za žvakanje).

Magnezijum je neophodan za sintezu Hijaluronske kiseline. Takođe je sastavni deo zelenog pigmenta tj. hlorofila. Da bismo našem organizmu obezbedili dovoljnu količinu Magnezijuma trebamo jesti sve što je zeleno: spanać, brokoli, kupus, grašak…, a od voća banane, jabuke i kruške. Ako se ipak odlučimo za suplemente treba birati preparate gde je magnezijum u obliku citrata, jer je tako njegova iskoristljivost najbolja (Solgar Mg citrat, NOW Mg citrat).

Cink se vrlo često povezuje sa smanjenom količinom hijaluronske kiseline. Cink je mineral jako bitan za pravilno funkcionisanje organizma, jačanje imuniteta, zarastanje rana, sprečava uvećanje prostate, smanjuje rezistenciju na insulin, koristi se u lečenjeu steriliteta i impotencije jer utiče na stvaranje spermatozoida i testosterona, za otklanjanje belih pega na noktima, u tretmanu akni itd. Ima ga u semenu bundeve, krompiru, kikirikiju, pasulju, mesu... U suplementima se nalazi u dozama od 10 do čak 50mg, sam ili u kombinaciji sa vitaminom C. (Solgar Zn 10mg, Terranova Zn 15mg, N.W. Zn 10mg, NOW Zn 50mg.)

Ako obezbedimo svom organizmu dovoljnu količinu vode, tj vitamina C, Mg, Zn, znači da smo se potrudili da hidriramo svoj organizam iznutra i pomogli mu da sam stvori neophodnu količinu hijaluronske kiseline da bi funkcionisao na nekom zadovoljavajućem nivou i da bismo koliko toliko usporili proces starenja.

Autorka teksta: far. tehničar Lelica Pavković
Apoteka Oaza zdravlja

 

Kako izabrati pravi probiotik?

Probiotici - pravilna primena

75% žena primećuje kako im je koža na prvom udaru alergije. Jeste li i vi među njima?

Kako vaša koža reaguje na alergene?

Zašto su deci potrebni vitamini i minerali?

Šta je potrebno deci za pravilan rast i razvoj i snažan imunitet?

Creativepool nominovao Oazu zdravlja

Nominacija za najbolji internet sajt

Uživajte u zimskim čarolijama i zadovoljite potrebu organizma za vitaminom D

Sve što treba da znamo o vitaminu D3

Masti iz hrane su gotovo uvek kombinacija zasićenih i nezasićenih masti

Masnoće – dobre, loše, neophodne

„Suve oči“ spadaju u jedno od najčešćih oboljenja u oblasti očne medicine

Kako naći olakšanje kod suvih očiju?

Šta se to dešava sa kožom pa kažemo moja koža je suva?

SUVA KOŽA

Kroz igru dete upoznaje

Deca su ukras sveta

Zašto je sve važan koenzim Q10?

Koenzim Q10

Negovana, lepa i čista koža danas je nakit

Mitiseri, zbogom!

Hemoroidi nisu bauk ni sramota

Hemoroidi - bolest savremenog doba

Kurkuma je višegodišnja zeljasta biljka

Kurkuma - čudotvorac

Egipatski lekari su za obradu rana koristili srebrne skalpele.

Srebro - prirodni antibiotik i njegova primena

Čak 90% bolesti, izuzev infekcija i nesreća, usko je vezano sa ishranom

Super hrana za super vek

Što je imunitet jači i otporniji, lakše ćemo se izboriti sa infekcijama

Beta glukani - imunomodulatori

Sezona respiratornih infekcija počinje dolaskom hladnih dana

Grip, nazeb ili alergija?

Da li svaka žena može da ih koristi?

Tablete za odlaganje menstrualnog ciklusa - da ili ne?

Prednosti lečenja homeopatije

Lečenje homeopatijom

Alergija na ambroziju

Nekada hrana bogova, a danas?

Sastojci savršenog šejka

Ishrana - Osnova vašeg zdravlja

Boravak u prirodi ne mora nužno da bude neprijatan

Ta mala stvorenja

Kako se zaštititi od opekotina od sunca?

Opekotine od sunca

Koliko je ustvari dobro piti lekove i sunčati se?

Da li lekovi i sunce idu zajedno?

Detoksikacija organizma, neophodna nakon praznika

Najmoćniji prirodni antibiotik: Ulje divljeg origana

Evo nekoliko sastojaka naših omiljenih namirnica

Namirnice koje nam NE pomažu da se oporavimo od prehlade

Evo kako sprečiti isušivanje kože zimi

Holivudski dermatolog otkriva: Zlatna pravila za blistavu kožu

Dnevna rutina za bebin osećaj prijatnosti

Koža bebe: koža koja je izložena jakim agresivnim uticajima