Kurkuma je višegodišnja zeljasta biljka

Kurkuma - čudotvorac

Kurkuma je višegodišnja zeljasta biljka, poreklom iz Azije. Pripada porodici đumbira, a najćešće se koristi kao začin. Koristi se i kao aditiv u proizvodnji sira, jogurta, putera, margarina i senfa.

Glavni aktivni sastojak kurkume je alkaloid kurkumin od koga i potiče izrazito žuta boja. Međutim pored kurkumina u korenu kurkume se nalaze i ugljeni hidrati, proteini, minerali, esencialna ulja i smole. Svi zajedno sinergistički deluju i pojačavaju dejstvo kurkumina. Kurkuma ima veoma široku lepezu delovanja: antioksidativno, protivupalno, antivirusno, antibakterijsko, antimikotičko, antikancerogeno... Postoji dosta naučnih radova i istraživanja koja ovo potvrđuju. Doktori danas često savetuju kao deo terapije i prevencije malignih bolesti, dijabetesa, alergija, artritisa, Alchajmera i dr.

Kao začin kurkuma se najčešće koristi za pripremu pilava i svih vrsta mahunarki jer sprečava nadutost i pospešuje varenje. Jedan je od osnovnih sastojaka u kariju, čija boja potiče baš od kurkume. Smatra se da biber pospešuje delovanje kurkume.

Sve danas poznate prirodne i alternativne medicine vode poreklo iz Ajur-vede. Ajur-veda je nauka o žuvotu. Ona opisuje povoljna i nepovoljna, a takođe srećna i nesrećna stanja života, zajedno sa onim što je dobro i loše za život, mere za njihovo dostizanje kao i sam život. Ajur-veda objašnjava lekovitost kurkume time što ona poseduje ljut, gorak i opor ukus i zagrevajuću energiju. Po Ajur-vedi ljut ukus ubija klice i parazite, uništava naslage sluzi, masti i toksina, pospešuje krvotok i varenje hrane. Gorak ukus je najbolje sredstvo protiv trovanja, kožnih bolesti, upala i temperature. Eliminiše toksine, čireve, svrab, čisti matericu i uterus. Opor ukus steže i zaceljuje, zaustavlja krvarenja, jača zube i desni, ubrzava zarastanje rana i zaustavlja dijareju. Zagrevajuća energija zagreva telo, pospešuje pokretljivost zglobova i mišića, ubrzava metabolizam i daje lepši izgled kože. Zbog svega ovoga kurkuma se u Ajur-vedi koristi za lečenje kožnih bolesti, upalnih procesa u ustima i grlu, za razlaganje sekreta u sinusima i plućima, kod probavnih problema, za regeneraciju crevne flore, za regulaciju ciklusa i hormona, protiv cisti i tumora na jajnicima i materici, protiv mastitisa, dijabetesa, holesterola i gojaznosti.

U kineskoj narodnoj medicini kurkuma se od davnina koristi za lečenje slezine, jetre i želuca, za čišćenje krvnih sudova, kod povišenog krvnog pritiska, za smirenje bolova i za stimulaciju uterusa.

U Indiji se veruje da kurkuma poseduje energiju Božanske majke, pa se koristi u raznim ritualima. I dan danas mnogi ljudi u Južnoj Indiji nose kuglice od sušenog korena kurkume oko vrata kao talisman. Veruju da ih štiti od zlih duhova i donosi zdravlje i uspeh.

Zbog velike količine vitamina i minerala, kurkuma ima nespornu nutritivnu vrednost. Sadrži i vitamine B6 i B3, folnu kiselinu, a od minerala najviše kalijum, gvožđe i mangan. Takođe je odličan izvor prehrambenih vlakana. Ali, s obzirom na to da se jelu dodaje u količini najviše od jedne kašičice, kalorijska vrednost je u toj količini zanemarljiva.

Naravno kao i sa svakom drugom biljnom drogom ne treba preterivat. Svaka droga u određenoj količini može biti lek a u nekoj drugoj čak može biti i otrov. Preporuka za korišćenje kurkume je jedna kašičica dnevno rastvorena u maslinovom ili kokosovom ulju i to na prazan stomak.

Danas se kurkuma u dijetetskim suplementima savetuje najčešće kod upalnih procesa na zglobovima, jedan od poznatijih preparata je Kurkuma plus zglob fit. Pored njega imamo i Solgar curcumin, koji se ističe malom veličinom čestica koje omogućavaju maksimalnu rastvorljivost, iskoristljivost i brz metabolizam. Naravno, možemo probati sami da pravimo kombinacije u salatama, sa povrćem, u mleku i nađemo sami nama najbolji način da unosimo svakog dana jednu kašičicu kurkume u naš organizam. Testirajmo mesec dana kurkumu kako deluje i sebe koliko smo istrajni i uporni!

Autorka teksta: far. tehničar Lelica Pavković
Apoteka Oaza zdravlja

75% žena primećuje kako im je koža na prvom udaru alergije. Jeste li i vi među njima?

Kako vaša koža reaguje na alergene?

Zašto su deci potrebni vitamini i minerali?

Šta je potrebno deci za pravilan rast i razvoj i snažan imunitet?

Creativepool nominovao Oazu zdravlja

Nominacija za najbolji internet sajt

Uživajte u zimskim čarolijama i zadovoljite potrebu organizma za vitaminom D

Sve što treba da znamo o vitaminu D3

Masti iz hrane su gotovo uvek kombinacija zasićenih i nezasićenih masti

Masnoće – dobre, loše, neophodne

„Suve oči“ spadaju u jedno od najčešćih oboljenja u oblasti očne medicine

Kako naći olakšanje kod suvih očiju?

Šta se to dešava sa kožom pa kažemo moja koža je suva?

SUVA KOŽA

Kroz igru dete upoznaje

Deca su ukras sveta

Zašto je sve važan koenzim Q10?

Koenzim Q10

Negovana, lepa i čista koža danas je nakit

Mitiseri, zbogom!

Hemoroidi nisu bauk ni sramota

Hemoroidi - bolest savremenog doba

Egipatski lekari su za obradu rana koristili srebrne skalpele.

Srebro - prirodni antibiotik i njegova primena

Čak 90% bolesti, izuzev infekcija i nesreća, usko je vezano sa ishranom

Super hrana za super vek

Što je imunitet jači i otporniji, lakše ćemo se izboriti sa infekcijama

Beta glukani - imunomodulatori

Sezona respiratornih infekcija počinje dolaskom hladnih dana

Grip, nazeb ili alergija?

Hijaluronska kiselina se stvara u organizmu, a jedan deo unosimo i putem hrane

Hijaluronska kiselina i koliko je bitna našem organizmu

Da li svaka žena može da ih koristi?

Tablete za odlaganje menstrualnog ciklusa - da ili ne?

Prednosti lečenja homeopatije

Lečenje homeopatijom

Alergija na ambroziju

Nekada hrana bogova, a danas?

Sastojci savršenog šejka

Ishrana - Osnova vašeg zdravlja

Boravak u prirodi ne mora nužno da bude neprijatan

Ta mala stvorenja

Kako se zaštititi od opekotina od sunca?

Opekotine od sunca

Koliko je ustvari dobro piti lekove i sunčati se?

Da li lekovi i sunce idu zajedno?

Detoksikacija organizma, neophodna nakon praznika

Najmoćniji prirodni antibiotik: Ulje divljeg origana

Evo nekoliko sastojaka naših omiljenih namirnica

Namirnice koje nam NE pomažu da se oporavimo od prehlade

Evo kako sprečiti isušivanje kože zimi

Holivudski dermatolog otkriva: Zlatna pravila za blistavu kožu

Dnevna rutina za bebin osećaj prijatnosti

Koža bebe: koža koja je izložena jakim agresivnim uticajima