Da li svaka žena može da ih koristi?

Tablete za odlaganje menstrualnog ciklusa - da ili ne?

„Idealan godišnji odmor je onaj posle kog je čovek toliko odmoran i zadovoljan da se zaželi povratka poslu i svojim redovnim aktivnostima”. U slučaju da ste žena na to treba dodati i to da vas bar tih deset dana na odmoru ili pred neki za vas važan dan preskoče „oni dani”. Upravo u letnjem periodu žene često požele da odlože svoj ciklus i da se bez strepnje od toga da li će morati bar dana da provedu u šortsu pod suncobranom prepuste uživanju u svom zasluženom odmoru. Najlakši način uključuje tablete koje odlažu ciklus ili kontaceptivne pilule. Pre nego što se ode u apoteku po iste, postavlja se važno pitanje - koliko su ove tablete bezbedne i da li svaka žena može da ih koristi?


Tablete za odlaganje menstrualnog ciklusa

Kako deluju?

Ove tablete sadrže sintetski oblik ženskog polnog hormona progesterona. Višak ovog hormona u organizmu dovodi do odlaganja ovulacije i samim tim do pojave ciklusa. Tablete se uzimaju najmanje 3 dana pre očekivane menstruacije, dva puta na dan, i koriste se onoliko dana koliko želite da odložite menstruaciju, ali ne duže od 14 dana. Menstruacija će doći u roku od nekoliko dana nakon prestanka uzimanja tableta.

Koliko su bezbedne?

Iskustva sa tabletama za odlaganje ciklusa uglavnom su pozitivna i kao najčešća posledica javlja se obilnija menstruacija, glavobolje ili napetost u grudima. Treba imati na umu da svaki organizam reaguje na svoj način, i ovo su više izuzeci nego pravilo. Kao i svaki lek i ove tablete mogu imati svoje kontraindikacije i stupiti u interakcije sa nekim od lekova. Poseban oprez je potreban kod žena starijih od 35. godina, pušača, kao i kod osoba sa hipertenzijom i trombozama. Važno je znati da ove tablete nemaju kontraceptivno dejstvo.

Koliko sigurno nam garantuje efekat?

Mali broj žena se može pohvaliti da im je menstrualni ciklus „tačan u dan”. Takođe postoje i brojni faktori (poput stresa, upotrebe lekova, pa i samog putovanja) koji mogu uticati na početak ciklusa. Upravo zbog toga može se desiti da se sa tabletama ne krene na vreme i da menstrualni ciklus ipak počne. Ukoliko nam misli na odmoru odlutaju i zaboravimo da popijemo tabletu na vreme ili je preskočimo, efikasnost može biti smanjena.


Kontraceptivne pilule za odlaganje menstruacije

Kako deluju?

Postoje dve vrste kontraceptivnih pilula-tablete koje u svom pakovanju imaju 21 tabletu koje sadrže hormonsku supstancu (tzv. aktivne pilule) i 7 neaktivnih tableta koje uglavnom sadrže vitamine (tzv. placebo pilule). Ukoliko se želi odložiti ciklus u tom slučaju se preskače upotreba neaktivnih tableta, već se počinje sa novim pakovanjem bez pravljenja pauze. Druga vrsta su pilule koje sadrže samo aktivne pilule i koje se piju bez pauze dok ne prođe period za koji želimo odložiti ciklus. Nakon toga treba prestati sa upotrebom pilula (ili piti neaktivne tablete), pri čemu se ciklus očekuje u narednih nedelju dana. Nakon 7 dana nastaviti sa uobičajenom upotrebom pilula. Kao neželjene reakcije koje mogu da se jave u ovom slučaju su tačkasto ili probojno krvarenje, napetost u grudima, blagi bolovi po dnu stomaka.

Odlaganje menstrualnog ciklusa ne bi trebalo da bude redovna praksa. Iako odlaganje ciklusa za većinu žena nije opasno, s obzirom na to da su u pitanju hormonski preparati uvek bi se trebalo prvo posavetovati sa svojim ginekologom. Ukoliko vam se ovakva ideja ne dopada, uvek možete uz odgovarajuće higijenske mere, opustiti se, kupati i iskoristiti leto po svojoj želji.

Autorka teksta: Mr.ph. Nevena Stanišić

Egipatski lekari su za obradu rana koristili srebrne skalpele.

Srebro - prirodni antibiotik i njegova primena

Čak 90% bolesti, izuzev infekcija i nesreća, usko je vezano sa ishranom

Super hrana za super vek

Što je imunitet jači i otporniji, lakše ćemo se izboriti sa infekcijama

Beta glukani - imunomodulatori

Sezona respiratornih infekcija počinje dolaskom hladnih dana

Grip, nazeb ili alergija?

Hijaluronska kiselina se stvara u organizmu, a jedan deo unosimo i putem hrane

Hijaluronska kiselina i koliko je bitna našem organizmu

Prednosti lečenja homeopatije

Lečenje homeopatijom

Alergija na ambroziju

Nekada hrana bogova, a danas?

Sastojci savršenog šejka

Ishrana - Osnova vašeg zdravlja

Boravak u prirodi ne mora nužno da bude neprijatan

Ta mala stvorenja

Kako se zaštititi od opekotina od sunca?

Opekotine od sunca

Koliko je ustvari dobro piti lekove i sunčati se?

Da li lekovi i sunce idu zajedno?

Detoksikacija organizma, neophodna nakon praznika

Najmoćniji prirodni antibiotik: Ulje divljeg origana

Evo nekoliko sastojaka naših omiljenih namirnica

Namirnice koje nam NE pomažu da se oporavimo od prehlade

Evo kako sprečiti isušivanje kože zimi

Holivudski dermatolog otkriva: Zlatna pravila za blistavu kožu

Dnevna rutina za bebin osećaj prijatnosti

Koža bebe: koža koja je izložena jakim agresivnim uticajima